Idézetek és mondások

Elmúlt századok idézetei

Elmúlt századok idézetei

Morus Tamás

2017. február 07. - Sziszandra

Morus (Szent) Tamás (London.1478. február.7.- London.1535.júlis.6.)

Ki volt ő: jogász, iró, költő, államférfi majd vértanú.

Élete: 

Apja bíró volt Londonban. Iskoláit a fővárosban kezdte meg, mivel intelligens gyermeknek bizonyult előbb a canterbury-i érseknél, majd Oxfordban tanult. Itt ismerkedet meg későbbi pártfogóival William Grocynnal és Thomas Linacre-rel. Két év múlva apja haza hivata tanulmányait Londonba fejezte be. Először ügyvédként helyezkedett el, majd politikai pályára lépet. 

Oxfordi ismerősei révén Londonban is a magas társadalmi körökben forgott. Itt ismerkedet meg és kötött barátságot 1497-ben Rotterdami Erasmussal. A görög-római kultúra mellett a humanizmus eszméi is érdekelték.

1515-ben Flandriában megírta élete fő művét az Utópiát. Ebben a könyvben jelent meg elsőnek a polgári utópista szocializmus koncepciója, gondolatai túlmutatnak saját korán.

Konfliktusa VIII. Henrikkel:

Politikai pályafutása alatt elért sikerei miatt 1529-ben VIII. Henrik kinevezte Lordkancellárá. Lordkancellárként nápszerűvé vált igazségos döntései miatt. A királlyal a kapcsolata megromlott, amikor VIII. Henrik az angol egyház fejének kiáltotta ki magát és megpróbált elszakadni Rómától. Morus hithű katolikusként nem értett ezzel egyet ezért 1532-ben lemondott lordkancellári posztjáról.

Távol maradt Boleyn Anna koronázásától ezzel a tetével megjobban kivívta VIII. Henrik haragját. A királyi bosszút végül nem sikerült elkerülnie. 1534-ben megtagadta a hűségeskű letételét Először a Towerbe, majd a Westminster-apátságban tartották fogva. A fogvatartás ellenére is tagadta Henrik illetékességét az egyházi kérdésekben, így bíróság elé állították. Végül elitélték 1535.július 6.-án lefejezték.

Morus Tamást 1886-ban a római katolikus egyház boldoggá, majd 1935-ben szentté avatta. Államférfiak és jogászok védőszentje. Ünnepnapja június 22.

 

Neves idézetei: 

 

" Könnyű dolog jónak lenni, amíg az erényt jutalmazzák, a bűnt pedig büntetik. Ilyenkor szinte    nyakadnál fogva visznek a mennybe. De ha olyan idők járnak, amikor nincs, aki jó tanáccsal szolgálna, nincs aki jó példával járna elöl, amikor azt látjátok, hogy erényt büntetik, a bűnt pedig jutalmazzák, ha akkor álljátok a sarat és megmaradtok Isten mellett, akkor ezt elhihetitek nekem: ha csak félig vagytok is igazak Isten előtt akkor is egészen igaznak goftok számítani."

" A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása."

 

 

További érdekességek a rubicon oldalán.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mondasokesidezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr7512189850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása