Idézetek és mondások

Elmúlt századok idézetei

Elmúlt századok idézetei

GIovannino Guareschi

Don Camillo alkotója

2017. március 13. - Sziszandra

download.jpgGiovannino Guareschi olasz újságíró, karikaturista és humorista, 1908. május. 1-én született Fontanelle di Roccabianca Párma-i tartományban egy középosztálybeli családba született. 1926,-ban családja elszegényedett így nem folytathatta tanulmányait a Pármai egyetemen. Ezek után kisebb munkákat vállalt, majd a helyi ujjságnál a Gazette di Parma-nál kezdett el írni.

1929.-ben a szerkesztője lett a Corriere Emiliano szatirikus lapnak. 1936 és 1943 között a Bartoldo szatirikus magazin főszerkesztője volt. 1943.-ban besorozták katonának, mint tűzérségi tiszt szolgált. Amikor Olaszország aláírta a fegyverszünetet a  Szüvetséges csapatokkal 1943-ban 2 évre fogolytáborba zárták a Németek által megszállt Lengyelországban. Később erről az időszakról a Diaro Clandestino (My Secret Diary-ban) írt.

 

A háború után visszatért Olaszországba, ahol egy szatirikus hetilapot alapított  Candido néven. 1925-ben miután Olaszország demokrácia lett támogata a Democrazia Cristiana politikai pártot.

Bírálta és kigúnyolta a kommunistákat, híres karikaturája egy kommunista három orrlyukkal. Miután a választásokat elvesztette a kommunista párt 1948-ban, nem tette la a tollát az addig támogatot Democrazia Cristiana partot kezdte el kritizálni.

1954-ben megvádolták rágalmazásért , mert megjelentett olyan leveleket, amelyekben Alcide De Gasperi korrábbi ellenálás vezető és miniszterelnők arra kéri a Szövetségeseket, hogy bombázzák le a Róma külvárosában a német kollaboránsokat. De Gasperi megnyerte a pert Guareschinek 409 napot kellet börtönbr töltenie és hat hónap háziőrizetben.

Leghjresebb alkotása Don Camillo történetei. Don Camillo egy bátor olasz pap és Peppone a kommunista polgármester rivalizálásáról szól egy Pó völgyi városban. Ezeket a történeteket sokszor  megfilmesíteték, leadták rádióban. Legismertebb a Fernandel alakította Don Camillo, de Terence Hill is játszotta.

don_camillo.jpg

 

1956-ban megromlott az egészsége, '57-ben visszavonult a Candido szerkesztői posztjától, de továbbra is közre működött a lap megjelenésében.

1968-ban halt meg Cerviaban szívrohamban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mondasokesidezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr9012333659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása