Idézetek és mondások

Elmúlt századok idézetei

Elmúlt századok idézetei

Idézetek Giovannini Guareschitől I.

2017. március 24. - Sziszandra
  1. Itt a magyarázat, miért távolodnak el a fiatalok az egyháztól. Mert az egyház folyton csak a halálról prédikál, mert csak arra tanít, hogyan kell meghalni, és nem arra , hogy hogyan éljünk. Mert megtagad az embertől minden jogot, és csupán kötelességekkel halmozza el. Mert hallani sem akar földi boldogságról, hanem az a mennyei üdvösségre tartogatja. Ugyanakkor, aki Isten törvényei és a tarsadalmi közösségvállalás szabályai szerint él, a földön is megtalálja a boldogságot, Papjait meg a károgó varjakká formálja, akiknek a szemében halálos bűn a madárkák önfeledt, ártatlan csicsergése, holott teli torokból zengik az Úr dicséretét.
  2. Annak aki ma  éhen hal, mit használ a jövő évi ebédben való reménykedés? A hit a lélek tápláléka, nem a testé.
  3. Egy ponton túl(...) már nem az a kérdés, hogyan éljünk jól, he nem az, hogyan haljunk meg jól.
  4. Ha valakinek nincs cipője, hiheti bármennyire rendeletlenül, hogy a paradicsomba csodálatos aranycipellői lesznek, mégis vizes lesz a lába, és tüdőgyulladást kap.
  5. Az én hittem határtalan lehet, de ha tíz napig, nem iszom, megszomjazom. A hit arra való, hogy elviselje az ember ezt a szomjúságot, és derűs lélekkel úgy fogja fel, mint isteni próbatételt.
  6.  A nagyvárosokban az emberek leginkább, azon, törik magukat, hogy eredeti módon éljenek, ebből lesznek azután azok az egzisztencializmusféle dolgok, amelyek a világon semmit sem jelentenek, de azt az illúziót keltik az emberben, hogy másképpen él, mint a régiek.
  7. Abban, amihez a politikának küze van, minden lehetséges. A háborúban az ember megbocsáthat az ellenségének, aki kevéssel azelőtt még az életére tört, és megosztja vele a kenyerét, de a politikai harcban az ember gyűlöli az ellenfelét, s egyetlen szó miatt apák és fiúk egymás gyilkosaivá lehetnek.
  8. Azért nem kell túlságosan bíznunk saját magunkban. A büszkeség néha elveszi az ember eszét.
  9. Hetvenéves korbán már csak egyvalamitől fél az ember: hogy még sokáig kell élnie.
  10. A müveltség nem ér egy lyukas garast sem (...) A jó szándék a fontos. Mit számit a szépbeszéd , ha a szavak mögött nincsenek praktikus gondolatai?

A bejegyzés trackback címe:

https://mondasokesidezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr6012336829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása