Idézetek és mondások

Elmúlt századok idézetei

Elmúlt századok idézetei

Rotterdami Erasmus

2017. február 14. - Sziszandra

4277463.jpgKi volt ő?

 - Németföldi humanista tudós, Ágoston-rendi szerzetes, filozófus, teológus, a reformáció szellemi előfutára.

Élete: 

Született 1466.okt.27-én Rotterdamban v. Goudaban, Gerritt Gerritszoon v. Herasmus Gerritszoon néven. Házasságon kívűl született, apja Roger Gerard pap, anyja Margaret egy orvos lánya. Származása ellenére megfelelő neveltetést kapott. Kolostori iskolák sorait járta végig.

1492-ben pappá szentelték, vonakodva szerzetesi fogadalmat is tett. 25 éves korára Ágoston-rendi kánonok lett.Ténylegesen sosem gyakorolta papi hivatását, a kolostori életet pedig később az egyházat bíráló munkáinak fő tárgya lett. Szerzetesi fogadalma alól felmentették idegenkedésére és humanista tudományok iránti érdeklődésére való tekintettel.

Tudományos élete: 

1495-től Párizsban tanult teológiát, akkoriban az egyetem még a skolasztikus szellemben működött , de már a humanizmus is megmutatkozott. Az angliában töltött idő alatt ismerkedett meg az angol humanistákkal John Colettal, Morus Tamással, John Fisherrel.

Függetlenségi törekvései miatt tudatosan sosem vállalt olyan hivatalt amely akadályozta volna szellemi szabadságát. Műveiben bírálta a skolasztikát, a római egyház mértéktelen hatalmát, intézményrendszerét.

1516-ban adta ki az Újszövetség tudományosan átdolgozott kiadását, ez azonban szemben állt az egyházi felfogással. Egyetértett Luther egyházat érintő kritikájával, de a reformokat az egyház keretei között képzelte el. Erasmus a becsületeség alapján kívánta elérni a vallási megújulást.

1536.július,12-én halt meg Bázelben.

Művei: 

  • A balgaság dicsérete
  • Beszélgetések
  • A nőkről és a házasságról
  • A keresztény fejedelem neveltetése
  • Krisztus fegyverzetében
  • Beszélgetések a keresztény vallásról
  • A béke panasza
  • A szabad döntésről
  • A keresztény özvegy

 

Idézetek: 

"Vakok között félszemű a király"

" Az embernek azért van nyelve, hogy igazat mondjon."

"Mi más is az egész halandó élet, ha nem egyfajta színjáték, amelyben különféle kosztümökben és maszkokban szerepelnek, és mindegyik játssza a szerepét, míg az igazgató le nem hozza őket a színpadról?"

"A boldogság gyökere: az akarj lenni, aki vagy."

"Hülyék véleménye irányítja a legfontosabb és legjelentéktelenebb dolgokat egyaránt."

"Gyakran a nyelvbotlás mondja ki azt, ami igaz."

"Az ékesszólás jórészt abból áll hazudni" 

Forrás: citatum,wikipédia, mult-kor.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mondasokesidezetek.blog.hu/api/trackback/id/tr6612255948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása